De la valurile mânioase ale oceanului Atlantic până la vânturile aspre ale deșertului Sahara, de la coama înzăpezită a Munților Atlas până la soarele tandru a Mării Mediterane, acolo unde omul negru întâlnește omul alb, Marocul abundă într-o varietate exotică de culturi și peisaje unde timpul pare că s-a oprit în loc. Fiind un tărâm conservator care-și păstrează legătura cu propriile origini, romantismul poveștilor trecute precum "Alchimistul" sau "O mie una de nopți" încă sunt prezente și învăluie afectuos peisajul în nuanțe melancolice.
Dincolo de modernitatea orașelor mari se află construcțiile de pământ, corturile berbere și ceaiul fierbinte de mentă. În medine, riadurile somptuoase se înghesuie timid lângă locuințele prăfuite, printre care se strecoară străzi înguste labirintice. Fiecare perete degradat îmbracă picturi sau țesături cochete, porțile decorate deschid noi alei, caldarâmul mustește a mirodenii, iar copertinele improvizate rețin toropeala care răzbate prin găurile neglijente ale souk-urilor. Arabescuri vibrante, lîmpi de cristal și vase de alamă, artizani gălăgioși, cabotini, capre, măgari și cămile, legumele și fructele parfumate, mirosul de prăjeală și aburul tarabelor, claxoanele și praful greu - toate se îmbină într-un spectacol sinestezic de o bogăție aproape halucinantă. Belșugul de culoare, forme, gusturi, cântec și lumină îți aprind simțurile cum puține locuri pot să o facă.
De aceea am ales Marocul!
Este un loc plin de contraste, echilibrul perfect între modernitate și tradiție, bunăstare și povară, pustiu și frenezie, munte, mare, palmieri, deșert.
Word Traveler a luat naștere acum 5 ani din pură pasiune, dintr-un blog de călătorii unde scriam despre vacanțele noastre din jurul lumii. Experiențele trăite alături de prieteni și zâmbetele largi au atras atenția, așa că tot mai multe persoane ne-au întrebat dacă pot veni cu noi în vacanță. We seemed fun.
Urmând acest gând și pasiunea pentru călătorit, am încercat să găsim o soluție logistică pentru a transforma acest vis în realitate. După mai multe încercări, ingredientul lipsă s-a dovedit a fi Wens Travel, agenție cu peste 25 de ani de experiență pe piața de turism.
Suntem aici să creăm momente de neuitat. Împreună suntem o echipă de exploratori, atât în viața de zi cu zi, cât și în călătoriile noastre.
Legăturile de zbor România-Maroc sunt destul de incomode, așadar vom aloca ziua de 13 aprilie pentru a zbura fiecare din orașul de baștină. Majoritatea grupului va pleca din București cu un zbor low cost către Malaga, unde vom avea o escală scurtă, urmând să ajungem în Marrakech pe seară, la ora 23:30.
De la oază berberă la oraș modern, Marrakech este poate cel mai seducător și cosmopolit oraș imperial al Marocului. Zidurile lui roșii ard într-o lumină caldă și învăluitoare, în timp ce pe străzile înguste umblă bărbați și femei îmbrăcați în haine tradiționale. De la primele ore ale dimineții până la amurg, meșteșugarii lucrează cu răbdare în micile lor ateliere. Este locul perfect să întindem tabăra pentru 5 nopți, astfel încât să descoperim pe îndelete cultura locală, arta negocierii și souk-urile vibrante. Prima zi ne-o rezervăm să explorăm agale Gradinile Majorelle, iar mai târziu plecăm spre Ben Youssef Madrasa, Grădina Secretă și în final moscheea Ben Youssef.
Prima oprire va fi direct în Paradis, într-o oază de liniște și răcoare cu peste 300 de specii de plante luxuriante. Poartă numele pictorului Louis Majorelle care a proiectat-o și a construit-o în 1924, construind aici totodată un atelier albastru cobalt, astăzi Muzeul de Arte Islamice. Aceasta a fost cumpărată și renovată mai târziu de Yves Saint Laurent.
Este cea mai mare școală teologică din Maroc și una din cele mai mari din Africa de Nord. Fondată în secolul XIV și mai târziu extinsă în timpul dinastiei Saadian, în 1960, a încetat să mai funcționeze ca locaș de studiu, dar a fost deschisă publicului, rămânând una din cele mai încântătoare clădiri din Marrakech. Această școală adună nenumărați vizitatori, fermecând prin complexitatea arhitecturală ce pare să ne ducă cu gândul la Alhambra din Granada, Spania.
În prima parte a zilei vom vizita partea de sud a centrului vechi. Vom vizita mai întâi Mornintele Saadine, apoi Palatul El Badi, iar în final Palatul Bahia. După ce luăm prânzul pe Machoui Allei, vom vizita Koutubia și Ansamble Artisanal. Acesta din urmă este un centru ce adună sub acoperișul său numeroși artizani, unde calitatea mărfii și interacțiunea cu vendorii sunt mult superioare souk-urilor haotice. Seara ne vom plimba liber prin abundenta piața Jamaa El-Fna.
Vom începe turul nostru la Mormintele Saadine, pe care Ahmed el Mansour le-a realizat pentru înhumarea mamei, fiind un exemplu prețios de artă marochino-andaluză. Continuăm apoi spre Palatul El Badi, comandat de sultanul cu același nume, ce alcătuiește un labirint de 365 de încăperi și grădini pe ale căror turnuri își fac cuiburi astăzi berzele. În final, vom trece pe la Palatul Bihia, simbol al prosperității regatului Marocului din secolul al XIX-lea, înainte ca țara să fie împărțită între Spania și Franța în 1912.
Aleea Mechoui este locul unde vom găsi oi și miei gătiți întregi la foc de lemne, în cuptoare îngropate în pământ. O tehnică veche (ce poartă același nume - mechoui), dar care încă dă roade excepționale. Aici este locul unde ne vom lua inima-n dinți și dinții în farfurie…la propriu :-). Se servesc capete întregi de miel, carne de cămilă, cârnați, briouates și alte delicii. Blana rămâne deoparte. E un adevărat festin pentru orice gurmand aventuros.
Această piață este o scenă de spectacol improvizată în aer liber, deoarece ziua este plină de negustori, îmblânzitori de șerpi, acrobați, căruțe sau oameni care înghit și scuipă foc, iar seara devine o masă continuă cu aproximativ 60 de restaurante care-ți propun propria specialitate: frigărui din carne de pui, cârnați de oaie, burger din carne de cămilă, brânză cu mirodenii sau melci preparați în court bouillon. Un show sinestezic, ce îți trezește toate simțurile.
Dimineața plecăm spre Essaouira, cunoscut ca Orașul African al Vânturilor. Atrage nenumărați windsurferi din aprilie până în noiembrie, deși majoritatea turiștilor vin aici să se plimbe printre străzile cu palmieri și miros de mirodenii ale medinei fortificate, să viziteze galeriile de artă și buticurile, să privească pescarii ce-și aruncă plasele și să vadă cum se construiesc bărcile în mod tradițional de-a lungul portului pitoresc.
Pe drum vom fi întâmpinați de copacii de argan, care sunt specifici și cresc doar în această zonă, bine cunoscută pentru uleiurilor lor tămăduitoare. Ajunși aici vom vizita vechile ziduri după care vom lua masa de prânz în piața de pește. Continuăm apoi plimbarea în medina înscrisă în patrimoniul UNESCO pentru valoarea sa culturală, arhitecturală și estetică și explorăm piața din Essaouira - locul unde vom găsi numeroase galerii de artă, ateliere meșteșugărești și de artizanat. Vom sta la plajă, iar spre seară facem o plimbare călare, după care ne întoarcem în Marrakech.
Pe dum ne vom bucura de ineditul spectacol de echilibristică al caprelor de argan. E greu de imaginat cum pot să se cațere în vârful copacului, dar nevoia te învață. Iar cum capele sunt animalul diavolului, ispitite de voluptatea coroanei, escaladează ramurile pentru a se desfăta fricoase cu fructele zemoase, fructe care mai apoi fermentează în pântecul lor călduț, lăsând să alunece afară doar semințele înmuiate, dezmierdate și gata de cules. Proces care, de altfel, inițiază sezonul de cules căcăreze pentru mulgerea miejilor uleioși.
La ieșirea din medină găsim piața de pește ce abundă în viețuitoare împinse către țărm de puternicele vânturi canare. Pescarii pleacă spre ocean dimineața înainte de răsăritul soarelui și se întorc înapoi purtând capturi diverse: rechini, șerpi de mare, țipari, arici, caacatițe, scoici, creveți, homari, crabi, pisici de mare și toate soiurile de pește. Aici ne vom alege singuri orătăniile pentru masa de prânz, dupa care urmează să ne fie gătite pe loc.
Înainte să ne luăm rămas bun de la oraș, pe lăsatul serii vă propunem o plimbare călare pe malul oceanului. Este un cadru superb unde levantul aruncă în aer spumele apei învolburate. Dacă ești un romantic incurabil, cel mai probabil aceste momente îți vor rămâne în suflet pentru totdeauna.
Lăsând în urmă atmosfera zgomotoasă a Marrakech-ului și pornim către Munții Atlas, singurul lanț muntos de pe continent care are caracter alpin. Cu vârfurile sale acoperite de zăpadă, coastele abrupte și văile izolate, Atlasul aduce un încântător contrast peisagistic lăsând în urmă câmpiile aride. Aici cadrul este mai sălbatic, presărat cu sătuce berbere izolate în spațiu și timp, defileuri abrupte, văi garnisite cu vegetație luxuriantă și stânci sculptate în forme fantastice de acțiunea milenară a vânturilor și ploilor ce alcătuiesc priveliști care îți taie răsuflarea.
Ne vom opri în diferite sate în drum spre Imlil unde vom ajunge la poalele celui mai înalt vârf din Africa de Nord, Djebel Toubqal (4,165m), după care pornim spre Valea Ourika pentru o incursiune în viața și cultura poporului amazigh (oamenii liberi), așa cum își spun defapt localnicii, numele de berber având o conotație generalizatoare, însemnând “sălbatici”. Lucru puțin caraghios, ținând cont că ei locuiesc aici de 4000 de ani, fiind originalii locuitori ai zonei magrebiene, veniți cu mult timp înaintea fenicienilor, cartaginezilor, romanilor sau arabilor.
Uitându-te în jur, ai putea avea impesia că te afli în Tibet sau că vizitezi una din plantațiile de orez din Asia de sud-est, priveliștea este ușor nenaturală și parcă ruptă din context. De altfel, oamenii de aici vorbesc o limbă diferită (tamazight - ce se înrudește cu limba egipteană antică) și trăiesc o viață distinctă, despre care vom avea ocazia să aflăm mai multe pășindu-le pragul casei pentru a le asculta poveștile.
Vom porni pe vechiul drum de caravane care ducea de la Marrakech la orășelul Ourzazate (supranumit și Poarta Deșertului), după care vom trece cea mai înaltă trecătoare carosabilă din Maroc - Tizi N Tichka, iar după ce străbatem un peisaj selenar care anunță deșertul, vizităm Valea Dades, cunoscută sub numele Valea Celo o Mie de Kasbah-uri. Va fi o incursiune în lumea magică a fortărețelor montane zidite din piatră roșiatică în stil arhitectural nord-african, folosite drept refugiu și loc de rezistență al clanuilor berbere în fața nenumăratelor invazii care au răvășit în trecut Atlasul. Vom vizita pe rând kashbah-urile Telouet, Ait Benhaddou, iar dacă ne permite timpul, Tifoultoute, Taourit și Amadril. Apoi vom călători în paradisul cinefil al Studiourilor Atlas, după care înnoptăm în Kelaat M’Gouna.
Satul fortificat Ait Benhaddou din secolul XI, declarat de UNESCO Patrimoniu Mondial, a fost construit strategic pe drumul străbătut de caravane între Sahara și marrakech. Acesta nu este doar cel mai spectaculos kasbah din sudul Marocului, ci și decorul în care s-au turnat filme precum Lawrence al Arabiei, Isus din Nazareth, Gladiatorul și Game of Thrones. Deși astăzi satul este aproape nelocuit, spiritul său dăinuie încă la fel de viu.
Ourzazate este capitala filmului din Maroc. Aici au fost filmate numeroase filme precum: The Mummy, Gladiator, Kingdom of Heaven, Mission Cleopatra, The Man Who Would Be King, Babel și o parte din Game of Thrones. Astfel, Ourzazate a devenit, rând pe rând, Egiptul Antic, Palestina, Roma sau Tibet. Abia așteptăm să intrăm și noi în rol parcurgând butaforia studioului.
Pornind spre deșert ne oprim întâi să vizităm Goges du Dades și Gorges du Todra. Aceste canioane abrpte ne vor lăsa fără cuvinte datorită blocurilor imense de stâncă șlefuite parcă de tăișul unei săbii. Aici, cadrul alpin din jur este sterp și uscat, doar văile acestora scurg râuri care mustesc vegetație, formând din loc în loc oaze ademenitoare. Pe seară ajungem în Merzouga, aflat la periferia Deșertului Sahara, de unde ne vom deplasa călare pe cămile până la tabăra berberă, unde vom privi apusul peste dunele abisale, vom sta la foc de tabără și vom asculta cântece înainte să înnoptăm în corturile amplasate pe nisip.
Atât râul Todra cât și răul vecin Dades au săpat canioane adânci în stânca munților. Imaginează-ți un drum lat de doar 10 metri scufundat între versanți ce au o înălțime medie de 160 de metri. Pentru a escalada faliile abrupte, dumul șerpuiește puternic peste stâncăriș, formând ghirlande abrupte și crbe foarte strânse, obținând astfel un loc în top 5 cele mai periculoase drumuri din lume.
În timp ce te poartă agale cămila leneșă, soarele coboară ușor în urma ta peste dunele secetoase, umbrele se întind, iar răcoarea serii se așterne domol peste zare. Ajungi ostenit lângă corturile prăfuite și îți scufunzi călduț tălpile în nisipul moale. Orizontul vălurește în cute portocalii, iar atingerea vântului mătăsos îți stă în loc pentru o clipă. Deșertul are darul de a te întoarce spre interior. E atât de multă liniște aici, încât reușești parcă să îți asculți propriile gânduri, te reconectezi, te auzi și parcă… te înțelegi.
Ne trezim dis de dimineață pentru a savura primele raze ale soarelui ce renaște peste Sahara și ne întoarcem la kashbah-ul unde ne-am lăsat bagajele cu mașinile 4x4. Va fi o despărțire emoționantă. Lăsând lumina aurie și dunele de nisip în urmă, ne vom îndrepta spre Fes. Pe drum ne vom opri pentru câteva ore în sătucul Bhalil, iar o dată ajunși la destinația finală, spre seară, ne vom bucura de vederi extraordinare asupra Fes-ului de la mormintele Dinastiei Marinide și fortăreața Borj Nord.
Bhalil atrage un alt tip de călători, cei care găsesc frumusețea în locurile raw, încă neatinse de turismul de masă. Acesta este și spiritul Word Traveler așa că nu vom rata acest hidden gem al Marocului. Satul se remarcă prin locuințele sale rupestre, timide, înghesuite și prin fațadele colorate eclectic, conectate printr-o rețea de poduri. Cu mii de ani în urmă, aici se adăposteau berberii troglodiți și animalele lor, iar astăzi aceste locașuri umbrite și răcoroase încă le adăpostesc urmașii.
Fes este al doilea cel mai mare oraș al Marocului după Casablanca, cunoscut ca fiind centrul cultural și spiritual al acestuia datorită numeroaselor monumente religioase, civile și militare. Pornim de dimineața spre Choura, cea mai veche tăbăcărie din lume, apoi vizităm Al Attarine Madrasa, un colegiu religios din secolul XIV-lea, după care luăm prânzul la Palatul Mnebhi. Ne continuăm drumul spre Nou Inania Madrasa și terminăm ziua plimbându-ne pe străduțe și de-a lungul zidurilor impozante ale medinei.
Înghesuit de clădirile ponosite și alei strâmtorate, se extinde un ansamblu spațios de fântâni colorate. Aici este Chouara, ce mai mare și fotogenică tăbăcărie din fes, ce își duce veacul neschimbată de aproape un mileniu. Pielea este curățată și tăbăcită folosind un amestec de-a dreptul îmbietor de var neatins, sare, apă, urină de vacă și găinaț de porumbel. Aparent amoniacul produs de dejecțiile animalelor ajută la înmuierea pielii și deschide porii pentru a absorbi mai departe coloranții. Mirosul face parte din experiență.
Vizităm apoi Bou Inania Madrasa - o școală coranică fondată și dezvoltată între 1352 - 1356 de Abu Inan Faris ca un centru religios educațional. Este una din puținele lăcașuri unde este admis accesul non musulmanilor. Continuăm turul cu vizita la Madrasa Al Attarine, care își ia numele de la souk-ul învecinat de condimente și parfumuri. Deși are spațiul limitat, aceasta este una dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură marinidă datorită decorului său armonic și bogat.
Chefchaouen, supranumit și “perla albastră a Marocului” a fost fondat în 1471 de către evreii și maurii fugiți din Spania în Munții Rif. Există mai multe teorii care încearcă să explice originea coloritului. Unele spun că a fost pictat albastru de către evreii care au fugit din calea lui Hitler, alții susțin că așa țin țânțarii la distanță, în timp ce alte idei pledează pentru culoarea oceanului. Indiferent care din aceste povești este adevărată, look-ul final are cu siguranță efect estetic. Vom ajunge aici la prânz, unde vom vizita medina și kashbah - o fortăreață foarte veche, care include o grădină minunată, Muzeul Etnografic și o galerie de artă.
Chefchaouen nu este neapărat un loc cu numeroase obiective turistice, dar clădirile albastre și aleile împodobite cu flori conturează un peisaj de ansamblu, ce fac din oraș un exponat în sine. Aici vom hoinări pur și simplu prin mlădioasele scobituri ale medinei, prin scări, porți, curți interioare, pe sub arcade și pasaje, și vom dansa împreună scăldați în azuriul lor dionisiac. Un adevărat paradis al fotografilor!
În muzeu vom descoperi cum împleteau localinicii elemente iudaice, andaluziene și islamice pentru a-și croi viața de zi cu zi. Vom găsi arme tradiționale, modele de broderii, instrumente muzicale și multe alte aspecte ce conturau cultura locală. Apoi vom urca în turnul de la kashbah înainte de apus, pentru a descoperi minunata perspectivă panoramică asupra orașului.
Înainte să părăsim orașul albastru, mai dăm o fugă prin medină ca să o putem admira în lumina dimineții. La prânz, pornim spre Rabat, punctul final al călătoriei noastre. Pe drum ne vom opri în Ouazzane pentru a vizita centrul vechi și a servi masa de prânz. Seara ne-o vom petrece pe străduțele din Rabat pentru a cumpăra ultimele suveniruri și pentru a depăna cele mai frumoase amintiri din călătorie.
Ouazzane este un oraș mic, care nu are foarte multe facilități pentru turiști, deși recent s-au adus restaurări orașului vechi. Este cunoscut în special ca fiind centrul confesiunii sufi în Maroc, și este totodată centru de pelerinaj și pentru evrei. Dincolo de valoarea religioasă în schimb, după ce am trecut prin alb, galben, portocaliu, roșu și albastru, medina acestui oraș este verde, deci nu o putem rata, pentru că asta îi conferă un farmec aparte.
Avem o dupămasă să admirăm în voie arhitectura maură din capitală: Kasbah de Udayas, Turnul lui Hassan al II-lea, Mausoleul lui Mohamed al V-lea, medina cu ai ei palmieri și leandri. Vom încheia excursia cu o cină pe vas. Va fi un loc mai special, deoarece restaurantul este reconvertit dintr-o corabie arabă tradițională de lemn fabricată manual în India, numită în Orientul Mijlociu “dhow”, care are 47 de metri lungime și 10 metri lățime.
După micul dejun, avem puțin timp liber pentru ultimele cumpărături sau opțional, vom face un ritual de purificare și înfrumusețare în hammam ca să încheiem călătoria cu fast. În jurul orei 12:00 vom avea transferul către aeroportul din Rabat, și la ora 14:05 vom decola împliniți spre casă.